fbpx

Materiale Montessori

“Mâna este instrumentul inteligenței. Copilul trebuie să manipuleze obiecte și să câștige experiență prin atingere și manipulare.” Dr. Maria Montessori

Materialele Montessori sunt special create pentru a oferi copiilor oportunități de a descoperi aspecte esențiale ale învățării prin repetiție și practică. Fiecare material are un scop specific și este conceput cu grijă pentru a sprijini dezvoltarea abilităților într-un moment dat. Ele încurajează învățarea independentă și promovează capacitatea copiilor de a rezolva probleme.

Ce sunt materialele Montessori?

Materialele Montessori sunt instrumente de învățare practică, concepute pentru a stimuleze mintea copiilor, a încuraja explorarea și a inspira învățarea independentă. Acestea sunt captivante, ușor de utilizat și sprijină în mod intenționat învățarea și dezvoltarea copiilor. Împreună, materialele Montessori formează Curriculumul Montessori.

Fiecare material Montessori învață o singură abilitate la un moment dat, oferind copiilor posibilitatea de a înțelege rezultatele cheie ale învățării prin repetiție și practică. Conform declarației Mariei Montessori, „Nimic nu trece în minte care să nu treacă mai întâi prin mâini”.

Copiii sunt introduși în lucrul cu materialele Montessori de către educatorul instruit, care prezintă o lecție cheie și îi invită apoi pe copii să lucreze independent cu materialul. După terminarea activității, copiii returnează fiecare material la locul stabilit în mediul pregătit. Astfel, materialele sunt prezentate copiilor în ordine, de la cel mai ușor la cel mai greu, și în conformitate cu nevoile și interesele lor de dezvoltare. Această structură clară oferă o progresie logică și ordonată pentru învățare, care, la rândul său, promovează sedimentarea treptată a cunoștințelor.

Ce este unic la materialele Montessori?

 • Sunt instrumente practice de învățare, care învață o abilitate la un moment dat
 • Sunt proiectate având în vedere mai multe stiluri de învățare
 • Dezvoltă cunoștințe și abilități prin repetiție și practică
 • Sunt fabricate din materiale naturale și obiecte din viața reală
 • Dezvoltă independența, abilitățile motorii fine și concentrarea
 • Rezultatele învățării sunt descoperite prin rezolvarea de probleme
 • Sunt proiectate astfel încât copiii să se învețe singuri
 • Simplifică concepte abstracte
Materiale de lucru Joy Montessori

Cum funcționează materialele Montessori?

 • Învățare practică – Materialele Montessori sunt instrumente practice de învățare care îi ghidează pe copii să descopere rezultatele cheie ale învățării prin repetiție și practică. Fiecare material descompune un concept cheie în pași ușor de înțeles, pe care copiii îi învață prin explorare practică. Această abordare face materialele Montessori extrem de eficiente, deoarece implică atât mâinile, cât și mintea în fiecare experiență de învățare.
 • Controlul erorilor – Materialele Montessori sunt concepute cu un mecanism de „control al erorii” încorporat, care este intuitiv. Această caracteristică le permite copiilor să își recunoască propriile greșeli și să descopere rezultatele învățării în mod independent prin repetiție și practică. De exemplu, un cilindru cu buton nu se va potrivi în gaura greșită, apa se poate vărsa pe masă sau pot fi prea multe sau prea puține obiecte la sfârșitul unei activități de numărare.
 • Ordinea de progresie – Într-o clasă Montessori, materialele Montessori sunt organizate în aria lor de curriculum și sunt expuse de la stânga la dreapta într-o succesiune progresivă, de la cel mai ușor la cel mai greu. Această secvență logică oferă copiilor o direcție clară în procesul de învățare pe măsură ce avansează în Curriculumul Montessori.
 • Abilități motorii fine – Materialele Montessori încurajează explorarea și mișcarea intenționată, ceea ce le face extrem de benefice pentru dezvoltarea abilităților motorii fine. Aceste abilități sunt componente esențiale  ale unei abordări echilibrate a educației timpurii, deoarece promovează independența, concentrarea și pregătirea copiilor pentru viața reală.
 • Câte o abilitate pe rând – Materialele Montessori se concentrează pe predarea unei singure abilități sau concept la un moment dat. Această abordare permite copiilor să se implice profund cu materialul pe măsură ce descoperă, exersează și stăpânesc rezultatele învățării în propriul ritm. Fiecare material a fost dezvoltat în contextul întregului set de materiale, pentru a construi progresiv cunoștințele și abilitățile copiilor în fiecare domeniu.
 • Auto-instructiv – Materialele Montessori sunt concepute pentru a fi utilizate de către copii fără ajutorul unui adult. Acest lucru le oferă copiilor posibilitatea să descopere și să stăpânească rezultatele învățării fiecărui material prin repetiție și practică în mod independent.