fbpx

Link-uri utile

Association Montessori Internationale (AMI)

Maria Montessori a fost om de știință și educator pionier, care a inspirat oamenii la nivel global prin abordarea ei cu adevărat universală a dezvoltării copilului. Astăzi, educația Montessori este aplicată la toate vârstele – de la naștere, la majorat și până la maturitate, în peste 140 de țări din întreaga lume.

La 31 august 2020 s-au împlinit 150 de ani de la nașterea Mariei Montessori. Prin abordarea educațională și lucrările de pionierat pentru reforma socială, Maria Montessori a fost declarată cercetător înaintea timpului său. Lucrarea Montessori continuă să motiveze oamenii să schimbe lumea în bine, având a avut impact asupra vieții copiilor și a profesorilor de peste 110 ani.

2020 este un an pentru a sărbători moștenirea uimitoare a educației Montessori, precum și angajamentul de a pleda pentru drepturile copilului, cauză care este continuată prin activitatea „Educateurs sans Frontières”. Pentru a marca aniversarea a 150 de ani au avut loc evenimente speciale în locul ei de naștere, Chiaravalle, Italia. Datorită situației actuale a pandemiei de Coronavirus la nivel global, multe dintre aceste evenimente de sărbătoare planificate au fost amânate până în 2021, când așteptăm cu nerăbdare să sărbătorim împreună.

Montessori Institute of Bucharest

Montessori Institute of Bucharest este singura instituție din țară care organizează cursuri acreditate de AMI – Association Montessori Internationale și oferă mentorat pentru școlile / grădinițele Montessori din România. Programele de acest fel sunt individualizate și reflectă nevoile și cerințele școlilor / grădinițelor Montessori.

Scopul educației Montessori este să susțină dezvoltarea copilului în așa fel încât acesta să ajungă un adult împlinit, împăcat cu sine însuși și cu ceilalți, conștient de apartenența și de contribuția lui la umanitate ca întreg.

Observarea perspicace, vigilentă și sistematică este punctul de plecare în înțelegerea copilului și atitudinea care deșteaptă în adult dorința de a alcătui pentru copil un mediu pregătit și o atmosferă care să-i susțină dezvoltarea naturală la fiecare etapă de creștere. Copiii sunt interesați în mod firesc să învețe despre lumea din jurul lor și să o înțeleagă, mânați de o curiozitate și o naturalețe care ajută ca dezvoltarea să se întâmple în mod spontan, sub ghidajul atent și inteligent al adultului.

Association Montessori International / USA (AMI/USA)

Asociația Internațională Montessori din Statele Unite (AMI/SUA) oferă cursuri AMI recunoscute internațional pentru standardele înalte și pentru autenticitatea lor, fiind o comunitate globală care continuă să protejeze integritatea muncii depuse de Maria Montessori.

Pregătirea adultului care urmează să lucreze cu copii necesită un nivel ridicat de auto-disciplină și angajament, precum și o atitudine profesionistă. Această pregătire poate fi atinsă doar prin imersiunea în teoria Montessori, sub supervizarea lectorilor cu experiență relevantă. Mai mult, materialele speciale folosite cu copiii într-o clasă Montessori necesită instruire specifică și practică supervizată, deoarece fiecare piesă din mecanism are o funcție anume în schema completă a Mediului Pregătit Montessori.

Mulți oameni celebri au studiat programa Montessori, precum Larry Page și Sergey Brin (fondatorii Google), Jeffrey Bezos (fondatorul Amazon), Prințul William și Prințul Harry (Familia Regală Engleză), Katharine Graham (proprietar/editor al Washington Post), Julia Child (celebrul bucătar) și mulți alții.

Montessori Guide

Ghidul Montessori este un instrument de resurse pentru practicieni pentru a demonstra cum arată calitatea și ce trebuie să se ia în considerare pentru a fi implementat.

Teoria Montessori este adânc înrădăcinată în neuroștiințe și desfășurarea naturală a dezvoltării umane. Practica Montessori, pe de altă parte, poate fi complexă.

Pentru părinții care vor să-și înscrie copiii la o grădiniță/școală Montessori autentică, ar trebui să urmărească câteva repere de bază, precum:

  • educatorul/învățătorul Montessori are training specializat sau un curs de specializare pentru nivelul de vârstă al copiilor cu care lucrează
  • clasele multi-vârstă
  • ciclul de lucru neîntrerupt
  • abordarea individualizată
  • materiale Montessori specifice și complete
  • libertate și limite

Aid to Life

Inițiativa „Aid to Life” se bazează pe ideea că copiii se dezvoltă optim atunci când sunt crescuți într-un mediu care susține dezvoltarea lor naturală, cu un adult care înțelege cum să îi conecteze la o activitate pozitivă și apoi le dă suficient timp pentru a crește și a se dezvolta după propriul ritm.

Acesta își propune să ofere părinților sfaturi clare, simple, directe într-un format ușor de înțeles și de aplicat. Inițiativa se adresează copilului la naștere și până la trei ani, dar scopul ei este în cele din urmă să abordeze nevoile copilului și rolul părintelui în educația acestuia până la adolescență.