fbpx

Rolul comunicării părinte-copil în dezvoltarea limbajului

Bebelușii absorb tot ceea ce aud. Vorbirea părintelui și felul în care folosește cuvintele pentru a răspunde copilului îi oferă baza prin care el își poate crea propriul limbaj. Atunci când părintele îi vorbește și îl ascultă, îi încurajază dorința de a vorbi. Calitatea limbajului copilului e influențată de bogăția limbajului din mediul său și de răspunsurile părintelui la eforturile sale de a vorbi. Folosind câteva moduri simple și naturale de a interacționa și de a răspunde copilului, părintele îl poate încuraja pe cel mic să devină o persoană care poate comunica cu încredere.

Copilul își va dezvolta abilitățile de vorbire atunci când părintele folosește aceste trei principii cheie 👇

  1. Pregătește mediul
  2. Construiește o legatură între copil și mediul înconjurător, vorbindu-i, ascutându-l și citindu-i.
  3. Acordă-i timp copilului pentru a absorbi și practica limbajul prin vorbit, ascultat și citit.

Fundația pentru limbajul copilului este pusă în primii ani de viață. Ca părinte, sprijinul pe care îl acorzi în această perioadă oportună pentru limbaj este semnificativ.

 

Zece lucruri pe care le poți face acasă pentru a ajuta copilul să comunice eficient ✨

  1. Creează un mediu calm și liniștit pentru cel mic și protejează-l de zgomote puternice și sunete electronice. Micșorează volumul televizorului și zgomotul de fond pentru a crea un mediu liniștit. Fă din vocea umană sunetul pe care îl aude cel mai frecvent.
  2. Întreține conversații. Atunci când copilul tău scoate sunete, răspunde ca și cum el ar vorbi. Sunetele sale se transformă în gângurit, primele sale eforturi de a comunica. Vorbește-i toată ziua și încurajează-i pe cei care au grijă de el și pe vizitatori să facă același lucru.
  3. Citește povești și poezii, cântă. Copiii au un vocabular mai bogat și devin cititori mai buni atunci când li se citește frecvent. Citește-le de la începutul vieții. Ei iubesc să li se citească aceeași carte de mai multe ori. Caută cărți bazate pe realitate, cu desene simple ale obiectelor, acțiunilor și evenimentelor de zi cu zi. Cântă cântecele tale favorite.
  4. Vorbește clar și direct. Explică-i moment cu moment rutinele în care e implicat. Pe cât este de important să îi vorbești și să îi citești, pe atât de important este și să îi remarci eforturile de a vocaliza și să le încuviințezi cu o atingere sau cu un zâmbet, sau repetând ceea ce ai auzit.
  5. Nu folosi „vorbirea de bebeluș” și nu inventa un limbaj special făcut din „cuvințele micuțe”. Bebelușul va fi bulversat de aceste cuvinte copilărești, fără sens. Are nevoie să audă sensul corect al cuvintelor folosite de adulți în conversație. Atunci când vorbești cu bebelușul, fii clar și logic. El învață multe cuvinte și poate asocia obiectele cu cuvintele, prin urmare trebuie să audă numele obiectului la care se uită sau pe care îl apucă.
  6. Răspunde la încercările sale de a comunica. Răspunsul tău îl ajută să treacă mai repede de la gesturi la cuvinte. El vede că eforturile sale duc la rezultate. Atunci când asculți ce spune copilul și îi răspunzi, mesajul este “Cuvintele tale sunt importante”. Construiești o relație care îl face să dorească să vorbească.
  7. Utilizează un vocabular corect, nu numai cuvinte generale, dar și unele specifice, cum ar fi „presa de usturoi” sau „perdeaua de la duș”. Numește obiecte legate de toate încăperile casei: cuvinte pentru bucătărie, cuvinte pentru baie, pentru dormitor etc.
  8. Nu repeta cuvintele pronunțate greșit și nu le transforma în glume de familie. Dacă copilul tău spune „pasghete”, răspunde folosind cuvântul corect: „Avem la cină spaghete”. Repetând expresia cu cuvântul corect sau continuând comunicarea, îl ajuți să absoarbă treptat cuvântul corect și utilizarea lui potrivită.
  9. Spuneți povești pe rând. Spuneți povești din viață, nu numai din cărți. Copilul va îndrăgi detaliile dintr-o poveste simplă de noapte-bună care reamintește evenimentele zilei. „Te-ai trezit, te-ai îmbrăcat cu pantalonii verzi și bluza cu dinozaur, te-ai spălat pe dinți și….”
  10. Fă-ți timp pentru a asculta. Ai răbdare să asculți, chiar dacă nu înțelegi ce spune. Nu întrerupe și nu sugera cuvinte, dar lasă-i timp să termine. Interesul tău îl încurajează să continue comunicarea.

Astfel, comunicarea părinte-copil are un rol esențial în dezvoltarea limbajului copilului, având efecte benefice de lungă durată asupra abilităților lingvistice, dar și emoționale ale acestuia, consolidând legătura dintre cei doi. Atunci când părintele comunică în mod constant și empatic cu copilul, acesta din urmă se simte mai în siguranță, mai iubit și înțeles, sentiment de securitate emoțională ce va avea un impact pozitiv asupra dezvoltării lui ca adult.