fbpx

Învățarea abilităților sociale: Metoda Joy Montessori

Învățarea abilităților sociale pentru copii reprezintă unul dintre cele mai complexe, confuze și totodată, aspecte satisfăcătoare ale părintelui. Nu este un secret faptul că preșcolarii și copiii de grădiniță sunt natural egocentrici – chiar și în timp ce se joacă sau interacționează cu alții, mulți copii au dificultăți în a împărtăși, empatiza, colabora și coopera.

Abilitățile sociale cheie se dezvoltă una pe alta pentru a crea succes în diverse situații: învățarea să asculte duce la învățarea să urmeze indicații, ceea ce îi ajută pe copii să prospere acasă și la școală. Nu puteți forța abilitățile sociale – dacă copilul dvs. nu vrea să împărtășească sau să asculte, pur și simplu întâlniți-l acolo unde este și încercați să găsiți un teren comun.

8 Abilități Sociale Importante pentru Copii

  1. Împărțirea

Împărtășirea este o parte necesară a interacțiunilor sociale zilnice. Asta nu înseamnă că este ușor! Împărtășirea este un concept dificil de înțeles pentru copiii mici. Aceștia, preșcolarii, dar și cei de grădiniță au deosebit de multe dificultăți, deoarece sunt mai concentrați pe nevoile și dorințele lor decât pe cele ale altora.

Aceast lucru este normal. Sentimentul că ceva le „aparține” este de obicei mult mai puternic decât dorința lor de a-i mulțumi pe ceilalți. Chiar dacă este greu să împartă, acest lucru este crucial pentru dezvoltarea abilităților sociale ale unui copil, deoarece îi ajută să păstreze și să avanseze în relații de prietenie.

  1. Ascultarea activa

Ascultarea activă este o abilitate importantă cu care se confruntă chiar și unii adulți. Descifrarea și absorbirea corectă a informațiilor necesită o concentrare semnificativă. Știm cu toții că acest lucru poate fi dificil pentru copiii mici, dar ascultarea activă poate întări abilitățile lor de limbaj receptiv (abilitatea de a înțelege limbajul vorbit).

Abilitățile de limbaj receptiv îi ajută pe copii să:

  • gestioneze interacțiunile sociale
  • răspundă la întrebări
  • ințeleagă poveștile
  • prezinte ceea ce citesc
  • ințeleagă gesturile

Pe măsură ce își dezvoltă abilitățile sociale, copilul dvs. va vedea cât de important este să asculte activ când alții vorbesc. Acordarea atenției la ceea ce spune cineva și răspunderea direct la afirmațiile sau întrebările lor reprezintă o parte importantă a unei comunicări sănătoase.

  1. Urmatul indicațiilor

Urmatul indicațiilor devine deosebit de important odată ce copilul dvs. intră în anii școlari. Este un lucru să urmeze indicații acasă, cu părinții, unde se simt naturali; este cu totul altă sarcină să urmeze indicații de la figuri de autoritate adulte pe care nu le cunosc bine. Copilul dvs. va învăța cum ascultarea și urmatul indicațiilor se suprapun. Dacă ascultă bine, devine mai ușor pentru ei să urmeze indicațiile cu precizie. Și atunci când urmează indicațiile cu precizie, adesea vor fi recompensați pentru munca lor! Totuși, țineți cont că indicațiile cu mai multe etape sunt dificile pentru copiii mici. Pentru a-i ajuta să dezvolte capacitatea de a urma indicațiile, dați-le o singură instrucțiune pe rând.

  1. Colaborarea și cooperarea

Similar împărtășirii, copilul dvs. va învăța să meargă dincolo de împărțirea obiectelor pentru a împărtăși idei, povești dar și munca lor. Cu abilități bune de colaborare și cooperare, copiii vor învăța că lucrul într-un grup le oferă șansa de a-și exprima ideile, dar  și de a le asculta ideile altora. Le permite să vadă că poate fi distractiv să lucreze la un proiect comun!

Acest lucru poate părea simplu, dar pentru copiii mici, cooperarea poate necesita adesea un efort real. Va dura ceva timp pentru ca ei să învețe să respecte opiniile altora chiar și atunci când sunt diferite.

Lucrând împreună către un obiectiv comun, copiii își pot îmbunătăți abilitățile de împărtășire pentru a integra sarcini intelectuale și fizice – cum ar fi curățarea mesei de cină cu un frate sau o soră!

  1. Răbdarea

Răbdarea poate fi o virtute, dar nu este una ușor de dobândit! Este normal ca cei mici să fie nerăbdători. Cu toate acestea, răbdarea este o abilitate socială deosebit de satisfăcătoare pentru copii care le va servi  pe tot parcursul vieții lor.

Răbdarea este crucială pentru multe lucruri, inclusiv menținerea relațiilor și realizarea unor obiective importante care pot fi completate doar într-un interval îndelungat de timp. Aici intervine conceptul de gratificare amânată. Atunci când îi ajutați pe copii să înțeleagă că lucrurile bune necesită adesea timp (nu totul în viață se poate găti la cuptorul cu microunde!), îi educați să devină o persoană răbdătoare. Învățarea răbdării poate fi provocatoare pentru copiii entuziasmați, pasionați, care trăiesc în prezent și vor să aibă totul imediat! Persistați în practicarea răbdării și aceasta va veni în timp.

  1. Empatia

Empatia înseamnă capacitatea de a înțelege și împărtăși sentimentele unei alte persoane. Copilul dvs. va învăța să aprecieze asemănările și diferențele dintre viața lor și cea a persoanelor pe care le întâlnesc. De asemenea, vor învăța cum să empatizeze cu aceste persoane, indiferent cât de diferite sunt acestea.

Pentru copiii mici, acest lucru poate însemna gesturi mici. De exemplu, dacă prietenul sau fratele lor plânge pentru că el se joacă cu o anumită jucărie, copilul dvs. ar putea să se oprească și să spună: „Știu că vrei să te joci și tu. Nu fi trist. Putem face pe rând!” Dar acest sentiment de empatie nu va apărea, probabil,  peste noapte. Empatia se dezvoltă în timp și în diverse scenarii. Cea mai simplă modalitate de a promova dezvoltarea empatiei copilului dvs. este să o arătați prin exemple concrete. Atunci când acordați frecvent grație copiilor dvs., ei vor învăța cum să o ofere înapoi.

  1. Respectarea Limitelor

Unele persoane au nevoie de limite emoționale și fizice diferite față de copilul dvs.

Acest lucru poate fi un concept particular de dificil de învățat, mai ales pentru copiii foarte mici care primesc cea mai mare parte a socializării din interiorul casei. Probabil, dacă copilul dvs. este extrovertit, poate presupune că toată lumea este OK cu îmbrățișări, întrebări sau multă discuție. În unele cazuri, ar putea avea dreptate! În altele, ar putea trece accidental peste limitele celorlalți în eforturile lor de a fi prietenoși.

Învățarea copilului dvs.  despre cum să ceară permisiunea și să identifice limitele, îl ajută să stabilească un sentiment de respect între el și ceilalți. La fel se întâmplă și atunci când îl ajutați să stabilească limite pentru el înșuși. Lăsați-l pe copil să știe că este în regulă să spună nu la îmbrățișări, săruturi sau alte manifestări de afecțiune din partea cuiva – indiferent cine ar fi acea persoană – dacă se simt incomod. Modelați acest lucru adresându-i întrebări („Vrei o îmbrățișare?”). Atunci când își expun limitele clare și cer altora să facă același lucru, ambele părți se vor simți mult mai confortabil.

8. Pozitivitatea

A învăța ce înseamnă pozitivitatea poate ușura copilului dvs. abordarea multor abilități sociale deja menționate, în special răbdarea, limitele, ascultarea și împărtășirea. Cu o atitudine pozitivă, copilul dvs. va găsi mai ușor să-și facă și să păstreze prieteni, să reușească la școală și să-și atingă obiectivele. Cu cât sunteți mai pozitiv în ceea ce privește dezvoltarea abilităților sociale ale copilului dvs. (inclusiv greșelile inevitabile), cu atât mai sigur și mai pozitiv va deveni și el.
Nu înseamnă că trebuie să fie pozitiv tot timpul. De fapt, o cantitate sănătoasă de critici sincere poate fi benefică în ajutarea copilului dvs. pentru a învăța să-și exprime sentimentele.
Pentru a face acest lucru, începeți cu propriile emoții. Lăsați-l să știe cum vă simțiți și cum gestionați situația în timp real, dacă puteți. Copiii au nevoie să știe că este în regulă să fie triști, supărați sau furioși uneori și cum să gestioneze aceste situații. Prin recunoașterea și procesarea sentimentelor dificile împreună, este mai ușor să le transformăm într-o lecție pozitivă pentru viitor.