fbpx

Cum învățăm bebelușul să mănânce singur: Metoda Joy Montessori

În aventura neîntreruptă a unui bebeluș în cunoaștere, orice prim pas sau lucru nou poate fi puțin complicat la început. Un bun exemplu este câștigarea independenței în privința mâncării și a învăța să mănânce singur.

Așadar, iată un motto esențial, atunci când dorim să începem acest proces de învățare: aventura copilului în a mânca independent este un proces foarte distractiv (și murdar)! 😃

Trebuie să ținem cont că fiecare copil este unic și fiecare are modul și timpul său de învățare. Un copil poate fi complet autonom în a se hrăni singur, în timp ce alții pot avea nevoie de puțină încurajare. Însă, fiecare călătorie este la fel de frumoasă!

Vârsta copilului contează cu siguranță și în abordarea pe care o adoptăm atunci când îl ajutăm să învețe să se hrănească singur. Prin urmare, iată câteva exemple pe care le putem aborda, în funcție de stadiul în care se află copilul în relația sa cu mâncarea. 👇


Învățarea bebelușilor în a se hrăni singuri în momentul introducerii alimentelor solide

Această abordare este destinată bebelușilor care își încep relația cu alimentele solide. În jurul vârstei de 6 luni, bebelușul începe a face noi conexiuni și a avea noi experiențe alimentare.

Cel mai ușor pentru un bebeluș este să învețe să mănânce singur ca parte a unei relații formate cu mâncarea chiar de la început, în loc să construiască acest lucru după ce a format o idee despre cum se desfășoară experiența sa de hrănire.

Pentru unii dintre ei acest nou pas va fi făcut cu ușurință, în timp ce pentru alții, acest pas poate întâmpina câteva reticențe, luându-le ceva mai mult timp să implementeze un lucru nou. Astfel, pentru a învăța bebelușul să învețe să mănânce singur de la început, modalitatea în care plănuim să introducem alimentele în rutina lui este importantă.

  • Auto-hrănirea condusă de bebeluș ➡ baby-led weaning

O modalitate de introducere a alimentelor solide și de a încuraja bebelușul să mănânce singur este baby-led weaning. Acest lucru înseamnă oferirea alimentului integral copilului pentru a-l lua și a-l duce la gură încă de la început.

Această modalitate este puțin mai ușoară în aventura de auto-hrănire, deoarece este ghidată de copil. Așadar, pentru acest proces, nu trebuie decât să plasăm alimentul integral pe masă sau pe tava din fața bebelușului și să îi dăm ocazia de a-l lua singur, pornind așadar pe calea învățării încă din prima zi.

Pentru unii bebeluși, poate fi necesar să le arătăm cum să mănânce alimentul sau să gustăm chiar noi, dacă ei nu par interesați să încerce singuri. Fiind o experiență nouă, bebelușul poate începe această aventură folosindu-și, mai întâi, mâinile pentru a simți alimentul, ceea ce este absolut normal!

  • Introducerea piureurilor

Prezentarea mâncării pasate este, de asemenea, un stil foarte comun de introducere a alimentelor solide, însă poate fi mai puțin evident decât metoda baby-led weaning.

Această abordare constă în a pune puțin piure în lingura bebelușului pe care i-o vom duce la gură pentru a-i oferi o degustare, acțiune ce se va derula continuu pe măsură ce copilul învață să mănânce.

Auto-hrănirea se va întâmpla în cele din urmă, dacă implicăm cât mai mult bebelușul în acest proces. Un bun exemplu este de a îl lăsa să țină lingura și să o ducă la gură pentru prima înghițitură. Sau, după ce i-am oferit prima înghițitură, umplem următoarea lingură cu o nouă porție pe care o vom lăsa în fața sa, urmărindu-i alegerile.


Învățarea bebelușilor în a se hrăni singuri după ce au făcut cunoștiință cu mâncarea solidă

Motivele pentru care bebelușul încă nu este pregătit să se hrănească singur pot fi variate – poate refuza să se hrănească singur sau îi poate place să fie hrănit de părinți, ca parte a experienței de hrănire pe care a avut-o până acum. Ambele motive sunt normale și sunt în regulă! Cu timp și consecvență, va învăța și va exersa să se hrănească singur.

Deoarece fiecare bebeluș are modul lui de învățare, abordările pot fi unice. Însă, cu cât începem acest proces mai devreme, cu atât mai repede va învăța și va dori să se hrănească singur.

  • Bebelușii care iubesc să fie hrăniți

Bebelușul iubește să aibă această experiență conectată cu părinții! Așadar, este perfect în regulă să continuăm această experiență împreună, oferind bebelușului, în același timp, ocazii de a practica auto-hrănirea. Cea mai bună modalitate prin care îl  putem ajuta să învețe să se auto-hrănească este prin puterea exemplului.

Avem nevoie de 2 linguri identice. Una va fi folosită de noi, luând câte o gură de mâncare, în timp ce bebelușul ne privește. A doua lingură va fi a sa, lingură pe care o vom pregăti pentru el imediat după ce i-am arăt procedeul de auto-hrănire. Astfel, în timp ce ne privește și ne ascultă, în cele din urmă va încerca și el același lucru.

  • Bebelușii retincenți în a prinde lingura/alimentele, dar care iubesc să mănânce mâncarea solidă

În general, bebelușul are o experiență de hrănire bine înrădăcinată. De aceea, pentru a îl încuraja să încerce procesul de auto-hrănire, îi vom oferi prima înghițitură pentru a gusta mâncarea și a-i simți textura. De îndată ce simte gustul delicios al mâncării și dorește mai mult, îi vom lăsa a doua lingură cu mâncare (sau vom așeza farfuria) pe masa sau tava sa și îi vom urmări alegerile.

Puterea exemplului funcționează și în acest caz, învățând că mama, tata, educatoarea sau îngrijitoarea se hrănesc singuri și va fi mult mai predispus să încerce singur atunci când ne va vedea hrănindu-ne cu aceeași mâncare pe care o mănâncă și el.

 

Astfel, învățarea bebelușilor să mănânce singuri este o aventură unică și frumoasă, în care fiecare copil evoluează în ritmul său. Abordări precum baby-led weaning și introducerea treptată a alimentelor solide respectă diversitatea modurilor de învățare ale celor mici. Prin exemplu și răbdare, putem ajuta bebelușii să dobândească autonomie în hrănire, păstrând în același timp conexiunea cu ei în această experiență.