fbpx

Cultivarea independenței la copii – Ghid pentru părinți

Independenţa reprezintă abilitatea de a face lucruri pentru noi înşine şi de a gândi singuri. Copilul devine independent prin propria sa activitate. Astfel, prin participarea în activități cotidiene simple, copilul își formează înțelegerea rutinelor, rolului său în familie și a propriilor abilități. Oferindu-i alternative la momentul potrivit și intervenind doar ușor când este nevoie, îi comunicăm: „Am încredere că poți face asta singur.” Prin aceasta, dobândește aptitudini, încredere și o atitudine de tipul „Eu pot”, resurse valoroase pentru întreaga sa viață. Ce ar trebui ca părinte să-i permiți copilului să facă? Descoperă în rândurile care urmează!

Copilul se va afla pe drumul spre independenţă atunci când părintele urmăreşte aceste principii 👇

  1. Creează un mediu accesibil.
  2. Arată copilului cum să îndeplinească activități zilnice care îi permit să devină mai independent.
  3. Acordă timp.

Creând un mediu accesibil, arătându-i cum să facă lucrurile şi acordându-i timp, părintele poate încuraja copilul pe drumul spre independenţă. Ai răbdare și dă-i șansa să încerce singur. Redu ritmul activităţilor tale şi descompune-le în paşi mici, astfel încât copilul să te poată urmări și imita. Părinții ocupați găsesc greu timpul necesar, drept pentru care li se pare mai rapid să țină copilul în timp ce-l îmbracă și hrăneşte, sau să prelungească purtarea scutecelor de unică folosinţă. Cu toate că momente de așteptare sunt de durată, acordându-i copilului șansa să exerseze ceea ce a învățat, îl ajută să devină independent și să-și dezvolte abilitățile de autoîngrijire.

 

Zece lucruri pe care părinții le pot face acasă pentru a încuraja independenţa copilului ✨

Independenţa la îmbrăcare

  1. Pune-i la dispoziție haine care permit un comportament independent: bluze care se îmbracă peste cap, pantaloni cu talie elastică, închideri pe arici sau capse, cu care se poate descurca singur.
  2. Selectează câteva articole vestimentare ale copilului pe care să le așezi pe umerașe și asigură-i accesibilitatea la ele prin fixarea unei bare joase, la nivelul ochilor copilului. Oferă-i un coșuleț pentru rufele murdare.
  3. Oferă-i o oglindă la înălțimea sa și asigură-i o perie și un pieptene de dimensiuni potrivite.


Independenţa la toaletă

  1. Pentru a-i încuraja independența și igiena personală, oferă-i acces la o toaletă adaptată vârstei sale. Este important să diferențiem aceasta de utilizarea unui taburet pentru a ajunge la vasul de toaletă al familiei. (Un taburet care să-i permită folosirea toaletei mari funcţionează foarte bine odată ce copilul renunță la scutece și poate urca singur una sau două trepte). Copilul are nevoie să se simtă în siguranţă atunci când se aşează şi stă pe toaletă, fără să își facă griji cu privire la cădere.
  2. Furnizează-i un taburet pentru a ajunge la chiuvetă pentru a se spăla pe mâini şi pe dinţi. Acest taburet poate fi adaptat și pentru a servi ca scaun în timp ce se schimbă.


Independenţa în hrănire

  1. Creează spațiu pe un raft din bucătărie aflat la nivelul înălţimi copilului și așează acolo paharele, cana, bolurile, lingurile și furculițele sale. Fiecare element să aibă locul său sau să fie păstrat în cutia lui din dulap.
  2. Optează pentru vase de dimensiuni mici și confecționate din materiale casante, nu din plastic, pentru a dezvolta atenția și grijă în manevrarea lor. Dacă un vas se sparge accidental, tratează situația cu calm, fără mânie sau reproșuri. Prin asta, copilul va învăța rapid să manevreze vasele cu grijă și atenție.
  3. Înlesnește obiceiul de a mânca prin implicarea copilului în pregătirea meselor. Copiii mici pot începe cu sarcini simple, precum curățarea cojii de la o mandarină sau o banană, cu ajutorul tău.


Independenţa la somn

  1. Alege de la bun început un pat de dimensiuni reduse, nu foarte înalt, oferindu-i copilului libertatea de a se mişca. Astfel, el poate începe explorarea de dimineață imediat ce se trezește. Totodată, nu uita că jucăriile amplasate pe un raft jos îi vor atrage atenția imediat.
  2. Creează o rutină care îl ajută pe copil să înţeleagă că se apropie timpul pentru culcare. Rutina poate fi diferită de la familie la familie, dar orice ai alege asigură-te că aceasta implică activități care reduc treptat nivelul de activitate: încetarea jocurilor, o baie relaxantă, citirea unei povești și somn reprezintă o succesiune ce funcţionează de cele mai multe ori.

 

Nu uitați că ajutând copiii să devină independenți este un dar important pe care îl facem adultului în devenire. Când le oferim oportunități pentru a învăța și a se descurca în diferite situații, îi ajutăm să își dezvolte încrederea în ei. Prin crearea unui mediu propice, ghidarea lor în activitățile zilnice și acordarea timpului necesar pentru a le deprinde, îi susținem în construirea unui fundament solid pentru o viață independentă. Astfel, fiecare pas mic către independență reprezintă o investiție prețioasă în viitorul copiilor noștri, ajutându-i să devină adulți încrezători și capabili.