fbpx

Grădina Secretă

Centrul Joy Montessori din Miercani este înconjurat de o curte de 1000 mp, special amenajată pentru copii: spațiu pentru activități sportive, centru de joacă, nisipar din lemn, zonă pentru grădinărit – flori, legume, zonă dedicată pentru îngrijirea animalelor, spațiu pentru servirea mesei în aer liber, dar și foișor colorat.

Locurile de joacă naturale sunt benefice pentru copii în jocul activ și în utilizarea și dezvoltarea imaginației. Grădina Secretă din Miercani evoluează într-un loc frumos și liniștit unde copiii au elemente naturale cu care să se joace, având beneficiul de a fi tot anul “verde”, datorită brazilor și a gazanolui ce ocupă cea mai mare suprafață.

Alergarea, cățăratul pe bușteni adevărați, săritul pe buturugile de copaci, cântatul de muzică pe instrumente de lemn, udarea plantelor și jocul cu nisip și pietre, toate îl implică pe copil mai mult decât structura tradițională din metal a locului de joacă. Explorarea tuturor elementelor lumii naturale este mai sănătoasă decât a fi înconjurat de țevi de oțel prefabricate, elemente din plastic și zone de cădere din cauciuc fierbinte.

Joaca în aer liber aduce bucurie celor mici

Dacă facem o comparație între locurile de joacă de interior și cele de exterior, copiii care se joacă în aer liber s-au dovedit a fi mai relaxați, mai fericiți, mai puțin impulsivi, mai concentrați, mai creativi și mai cuminți. Astfel, Grădina Secretă Joy transformă viețile copiilor prin conexiuni zilnice și semnificative cu natura.

Timpul petrecut în mod regulat în clasă este schimbat cu timpul în aer liber, sprijinind astfel toate aspectele dezvoltării copilului, inclusiv abilitățile de gândire critică și de rezolvare a problemelor, limba și alfabetizarea, matematica, gândirea vizual-spațială, construcția și ingineria.

Grădinărit și sănătate

Grădina joacă un rol important în clasele de explorare a naturii, în special în mediile pentru copii mici.  Aceasta favorizează experiențele de îngrijire pentru copii și le oferă acestora sentimentul de a ști de unde provine hrana lor. De asemenea, poate conduce la obiceiuri alimentare mai sănătoase care se extind chiar și în mediul de acasă.

Știință și matematică

Sălile de clasă Joy Montessori sprijină învățarea STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică). Copiii fac grafice, numără, estimează, măsoară, construiesc cu o varietate de blocuri, folosesc instrumente de observare, îngrijesc plantele din grădină, sau îngrijesc păsările ce-și fac case în copaci.  Acestea sunt experiențe autentice, practice, care le oferă copiilor baza de care vor avea nevoie pentru a învăța ulterior matematica la un nivel superior.

Arte, muzică, mișcare și teatru

Amenajarea sălilor de clasă joacă un rol elementar în succesul actului pedagogic, și nu ne referim doar la calitatea mobilierului sau dimensiunea încăperii. Designul și dispunerea inspirată a elementelor cheie vin în sprijinul disciplinelor de artă, muzică, sport și teatru, permițându-le copiilor să își exprime înțelegerea și interpretarea lumii naturale în moduri creative și personale.

Limbă și alfabetizarea

Conexiunea cu natura inspiră comunicări din ce în ce mai complexe pe măsură ce copiii cresc. Din copilăria timpurie și până în anii de școală primară, existența materialelor și a instrumentelor necesare în a-i ajuta să comunice le consolidează abilitățile de limbaj și alfabetizare.

Protejarea mediului înconjurător

Pentru a crea o nouă generație de protectori ai mediului, contactul cu natura trebuie să devină din nou o parte importantă a experiențelor zilnice ale copiilor. Timpul petrecut în aer liber le oferă copiilor oportunități ample de a-și dezvolta inteligența emoțională, de a se vindeca de traume și de a descoperi un sentiment al locului lor în lume. Copiii care petrec timp în mod deliberat având grijă de ființele vii își consolidează, de asemenea, abilitățile de îngrijire și devin mai pricepuți în a folosi aceste abilități cu alții, dar și cu ei înșiși.

Semințele învățării: cei mici își dezvoltă abilități importante prin activitățile de grădinărit

Participarea copiilor la activitățile de grădinărit reprezintă:

  • comunicarea către ceilalți a cunoștințelor lor despre lume
  • exprimarea și gestionarea emoțiilor
  • dezvoltarea unor aptitudini importante (de exemplu, inițiativă, încredere în sine, alfabetizare, sau competențe științifice) care îi vor ajuta să aibă mai mult succes la școală și să se orienteze mai bine

Joaca cu natura

Stabilim conexiuni între educația în aer liber bazată pe natură și rezultatele pozitive în materie de învățare și dezvoltare, inclusiv jocul imaginativ îmbunătățit, bunăstarea fizică și mentală sporită și conservarea mediului. Cu toate acestea, cele mai de succes beneficii sunt:

  • furnizarea de spații distincte, în special spații de mărimea unui copil
  • integrarea unor posibilități de joc în cadrul grădinii
  • orientarea spațială
  • implicarea continuă a părților interesate

Amintiri din copilărie

În urmă cu o generație sau două, mulți dintre noi au avut o copilărie „liberă”, petrecând probabil ore întregi în aer liber. Ne-am cățărat în copaci și am explorat pădurile și terenurile din apropiere. Făceam plăcinte de noroi și colectam conuri de pin și pietre. Pluteam cu bețe pe râuri, săream în grămezi de frunze, urmăream broaște și capturam licurici.

Drept urmare, am avut ocazia să dezvoltăm o legătură emoțională profundă cu lumea naturală, ceea ce ne-a determinat să ne pese de mediul înconjurător în calitate de adulți. Treptat, timpul petrecut de cei mici în natură s-a redus, cu rezultate alarmante. Copiii devin din ce în ce mai deconectați de natură, iar atitudinea lor față de lumea înconjurătoare se schimbă de la uimire și bucurie, la teamă și antipatie. În cadrul unor interviuri interculturale cu copii de vârste cuprinse între 4 și 9 ani, 53% dintre aceștia au folosit mai degrabă cuvinte de teamă și disconfort pentru a descrie elemente naturale precum păsările, fluturii și ploaia, decât cuvinte de surprindere și apreciere.

Prin urmare, ne-am decis să redăm libertatea trăită de noi și copiilor noștri.

Deconectarea tot mai mare de la natură și factorii care contribuie la aceasta

Iată doar câțiva dintre factorii care contribuie la deconectarea copiilor de la natură.

  • Copiii sunt ocupați cu televizorul și jocurile video
  • Adesea le lipsește accesul la spații verzi
  • Sentimentul părinților față de Pericolul Străin, real sau imaginat
  • Imagini înfricoșătoare din mass-media sau probleme de mediu care provoacă „biofobie”
  • Chiar și o teamă de a se murdări

Grădina Secretă de la Centrul Joy Montessori din Miercani este special creată pentru a combate acești factori și a pune zâmbetul pe fața celor mici atunci când practicăm activitățile în aer liber.

Valoarea timpului în natură

Timpul petrecut în mod regulat în natură facilitează dezvoltarea socială și bunăstarea, îmbunătățește condiția fizică, inclusiv abilitățile motorii fine precum și cele grosiere, sprijină creativitatea și jocul imaginar, stimulează jocul în echipă, reduce violența și răutatea, reduce stresul și creează sentimente de empatie față de plante și animale – primul pas spre dezvoltarea următoarei generații de protectori ai mediului.

Oriunde am trăi, știm că este vital ca cei mici să crească și să devină concentrați pe probleme globale, dar și pe modalități de a face lumea un loc mai bun, iar cel mai bun mod de a asigura asta este de a-i ajuta pe copiii noștri să crească cu dragoste pentru natură. Este important să ne implicăm copiii în activități de conservare care se concentrează pe acțiuni pozitive, fără a-i îngrijora cu privire la aspectele actuale ale problemelor de mediu pe care nu le pot înțelege încă.

Activitățile din Grădina Secretă sunt create special pentru a le sugera copiilor modalități amuzante prin care să se concentreze pe acțiunile pozitive pe care educatorii și copiii le pot întreprinde împreună pentru a ajuta lumea pe care o împărțim să devină un loc mai “verde”.