fbpx

Despre Metoda Montessori

Învățarea Montessori este concepută pentru a hrăni dezvoltarea completă a copiilor, oferindu-le un mediu optim de învățare, materiale adecvate și îndrumare pentru a-și descoperi potențialul. Această formă de învățare este activă, ritmată individual, adesea auto-corectivă și adaptată nevoilor și intereselor fiecărui copil în parte. Obiectivele finale ale educației Montessori includ dezvoltarea independenței și pregătirea copiilor cu instrumentele și abilitățile necesare pentru a deveni elevi de succes pe tot parcursul vieții.

Credințele de bază Montessori

  • Toți copiii se nasc inteligenți
  • Copiii au o minte absorbantă
  • Primii șase ani de viață sunt cruciali în dezvoltarea copilului
  • Educația ar trebui să se concentreze pe pregătirea întregului copil
  • Învățarea ar trebui să fie concentrată individual și în ritm propriu
  • Rolul educatorului este de a ghida și îmbogăți procesul de învățare al fiecărui individ
  • Motivația de a învăța ar trebui să vină din interior
  • Copiii învață cel mai bine prin explorare, rezolvarea problemelor și experiență

Introducere în educația Montessori

Montessori este o abordare științifică a educației timpurii, care a fost dezvoltată de medicul, antropologul și pedagogul, doctor Maria Montessori (1870-1952) cu mai bine de 100 de ani în urmă. Această abordare oferă o viziune amplă asupra educației ca mijloc de ajutor și pregătire pentru viață. Se bazează pe cercetarea științifică a procesului prin care copiii învață de la naștere până la maturitate. Montessori a înțeles că fiecare copil se naște cu o inteligență naturală care poate fi dezvoltată doar printr-o stimulare adecvată în primii ani de viață.

Materiale Montessori

Materialele Montessori sunt instrumente practice de învățare care îi ghidează pe copii să exploreze rezultatele cheie ale învățării prin repetiție și practică. Aceste materiale izolează concepte și abilități și sunt proiectate cu un mecanism de control al erorilor încorporat. Acest lucru permite copiilor să-și identifice și să-și corecteze propriile greșeli. Pe măsură ce progresează în curriculum, materialele Montessori devin mai complexe, oferind oportunități extinse de dezvoltare a învățării. Prin repetiție și practică, copiii își însușesc rezultatele învățării.