Alegerea grădiniței

Cum alegem grădinița potrivită pentru copilul nostru?

Alegerea grădiniței, este una din primele decizii pe care părintele trebuie sa le ia legat de viata copilului, decizie care implica responsabilitate totala cu urmări profunde asupra dezvoltării lui ulterioare. Studiile arata ca, educația din primii ani de viata are un impact major asupra vieții viitorului adult.

Alegem o grădiniță de stat sau o grădiniță particulara?

Alegem o grădiniță tradițională sau o alternativă educatională?

Orice alegere ar face, părintele ar trebui sa fie atent la:

  • Mediul educational în care grădinița își primește copiii(spatii generoase, luminoase, amenajate astfel încât sa ofere interes pentru copil, incitare la cunoaștere și descoperire, materiale adaptate vârstei și nevoilor lui),securizat.
  • Profesori calificați și pregătiți atât în pedagogia tradiționala cât și în specificul alternativei.
  • Existenta autorizațiilor/avizelor de funcționare prevazute de legislația romanească.
  • Valorile de baza, principiile, misiunea transmise de furnizorul de educație.

Toate ar trebui sa aibă în vedere crearea stării de bine a copilului în grădinița.

Starea de bine a copilului poate fi explicată prin plăcerea cu care copilul vine la grădiniță, achizițiile academice adaptate nevoilor, posibilităților și inclinațiilor native, competente care sa-l ajute sa descopere,sa cunoască și sa exploreze mediul, sa-l înțeleagă și să-l respecte; achiziții și competențe care să-l ajute să se adapteze ușor următoarelor etape din viața lui.

Starea de bine înseamnă un copil sănătos, vesel, sociabil, care se respectă pe sine și pe cei din jurul lui, care înțelege și respectă reguli, tolerant și autonom și creativ.