Alegerea grădiniței

Cum alegem grădinița potrivită pentru copilul nostru?

Alegerea grădiniței, este una din primele decizii pe care părintele trebuie sa le ia legat de viața copilului, decizie care implică responsabilitate totală cu urmări profunde asupra dezvoltării lui ulterioare. Studiile arată că educația din primii ani de viața are un impact major asupra vieții viitorului adult.

Alegem o grădiniță de stat sau o grădiniță particulara?

Alegem o grădiniță tradițională sau o alternativă educațională?

Orice alegere ar face, părintele ar trebui să fie atent la:

  • Mediul educațional în care grădinița își primește copiii(spații generoase, luminoase, amenajate astfel încât sa ofere interes pentru copil, incitare la cunoaștere și descoperire, materiale adaptate vârstei și nevoilor lui), securizat.
  • Profesori calificați și pregătiți atât în pedagogia tradițională cât și în specificul alternativei.
  • Existența autorizațiilor/avizelor de funcționare prevăzute de legislația românească.
  • Valorile de bază, principiile, misiunea transmise de furnizorul de educație.

Toate ar trebui să aibă în vedere crearea stării de bine a copilului în grădinița.

Starea de bine a copilului poate fi explicată prin plăcerea cu care copilul vine la grădiniță, achizițiile academice adaptate nevoilor, posibilităților și inclinațiilor native, competențe care să-l ajute să descopere, să cunoască și să exploreze mediul, să-l înțeleagă și să-l respecte; achiziții și competențe care să-l ajute să se adapteze ușor următoarelor etape din viața lui.

Starea de bine înseamnă un copil sănătos, vesel, sociabil, care se respectă pe sine și pe cei din jurul lui, care înțelege și respectă reguli, tolerant, autonom și creativ.